HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

zondag 16 januari 2011

GENEESKUNDE: HET NIEUWE GELOOF OF HET NIEUWE RACISME?


Geneeskunde was vroeger direct gekoppeld aan religie. Het was in principe in Gods handen, en anders was er uit de natuur wel wat te vinden wat je in kon nemen of op kon smeren. Langzamerhand begonnen we beter te begrijpen hoe de fysiologie van het lichaam in elkaar zit, en hoe middelen en ingrepen daarbij kunnen helpen. Zo ontstond er iets moois; de wetenschap.

Daar zijn we helemaal ingezakt. Dat klinkt negatief en dat is het ook. Vind je dan niet dat wetenschap goede dingen brengt? Jawel, maar met 1 zeil kun je niet sturen. We zijn gans verzand in de veronderstelling dat alles wetenschappelijk te verklaren moet zijn, en dat brengt ons 1 gigantisch probleem; niet alles is wetenschappelijk te verklaren. Als je denkt dat de vooruitgang zit in het verklaren van het onverklaarbare heb je het mis. Zo zijn er dingen echt in Gods handen, al heb ik niet zo last van dat beeld van die bebaarde man in die witte boerka.

Je ziet dan ook een stroming mensen die oplossingen zoeken in alternatieve geneeswijzen. Is dat nieuw? Nee, steker nog, die geneeswijzen zijn er verdomd langer. Als je het echt goed studeert, ben je veel langer bezig dan je opleiding tot regulier arts. Bijkomend voordeel is dat je niet echt een specialisme doet, je ziet de werking van lichaam en geest als geheel, dus je hebt overal verstand van.

Heeft het alternatieve dan alle antwoorden? Zeker niet, maar ze neemt er troost in dat het een feit is dat alle antwoorden er niet zijn. Net zoals bij religies zie je dat alternatief en regulier zich tegen elkaar afzet. Alternatief zet zichzelf ook af tegen ander soort alternatief.  Zoals specialisten in het reguliere het niet met elkaar eens zijn.

Zitten er dan volgens jou geen kwakzalvers tussen? Die zitten er, en in het reguliere ook. Die hebben echter miljarden euro’s door slecht management verdiend om de boel in de doofpot te houden. Mensen die de boel verkloten voor de rest zitten overal, dus ook in de reguliere geneeskunde. Het wordt tijd dat we stoppen met wijzen, en dat gaat beide kanten op. Elke zijde heeft zijn kwaliteiten, en waarom zou je niet combineren? Waarom zou je elkaar dwars blijven zitten? Waarom zou je niet je eigen sterke en zwakke punten op een rij zetten en samen een team maken die (bijna) alles aan kan?

Want in een sterk team komen de zwakke schakels vanzelf naar boven. Wie weet geven die zwakke schakels wel indirect antwoord op vragen die we nooit gesteld hebben. Gooi dat geneeskundig racisme aan de kant, want met meerzijdige informatie stel je betere vragen, en als we bepaalde antwoorden niet krijgen, stellen we dan wel de juiste vragen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten