HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

vrijdag 5 augustus 2011

PIN (PERSOONLIJK IRRITATIE NIVEAU)

In onze geautomatiseerde maatschappij vinden we digitale gemakken een vanzelfsprekendheid terwijl ze dat nog niet zo lang geleden zeker niet waren. Neem jezelf 10 jaar terug in de tijd en zeg tegen een willekeurig persoon dat je binnenkort midden in een weiland in Schotland een 5 megapixel foto kan maken van zo een harige koe, en ter plekke met hetzelfde apparaat die foto kunt mailen naar je familie in Odiliapeel. Garantie dat je voor gek wordt versleten. Ga 20 jaar terug in de tijd (als je zo oud bent) en vertel iemand dat je straks zo een beetje alles en overal kan betalen met je bankpas, dat je de bank zo goed als nooit meer in komt en dat je zelfs via een telefoon zonder snoer vanuit je broekzak geld over kunt maken.

Maar de wereld van het digitale geld is allemaal niet zo glorieus en het lijkt er op dat ze dingen weer moeilijker aan het maken zijn dan nodig is. Het begint al met de omschrijvingen; digitaal betalen noemen we pinnen, maar PIN betekent persoonlijk identificatie nummer. Dan ga je dus eigenlijk persoonlijk identificatie nummeren wat niet heel lekker klinkt en een speer in het oog en oor van de taalpurist is. Recentelijk is men tot de conclusie gekomen dat met de bekende trekgleuf de kans op skimmen hoger is dan wanneer je een steukgleuf gebruikt, dus worden alle automaten omgebouwd. Deze omschrijving geeft een beetje een pornografisch tintje aan het geheel, maar er zijn veel ergere dingen.

Dat uit zich vooral in de bediening van het apparaat wat zich nu verschuift van redelijk eenduidig naar het niveau van het Nederlandse verkeersplein en de rotonde; we verzinnen zo veel mogelijk uiteenlopende structuren. In de overgangsvorm van type gleuf kom je ze namelijk nog beide tegen; de steekgleuf en de ouderwetse trekgleuf. Bij de een is de trekgleuf afgeplakt, bij de ander niet wat helaas niet betekent dat bij de onafgeplakte trekgleuf deze gleuf ook actief is. Ik stel dan ook telkens weer de vraag; modern of klassiek? Je ziet dat je nu bij de meeste apparaten kunt kiezen tussen pinnen en chippen, helaas is dit ook weer niet standaard. De keuze tussen chip en pin is ook leuk; chip staat aangegeven met “chipknip” en pinnen met “maestro” Leuker kunnen we het niet maken, en zeker niet duidelijker. Dit zorgt natuurlijk voor verwarring maar uiteraard was dat nog niet genoeg, je moet namelijk een 1 toetsen voor “maestro” en een 2 voor “chipknip” Nou zou het leuk zijn als dat standaard is maar helaas kom je ook al weer automaten tegen waar 1 “chipknip” is en ook het bovenste regeltje in je scherm is.

Zoals gewoonlijk hebben we weer eens een “systeem” wat maar niet systematisch gemaakt wordt. Jammer, gemiste kans…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten