HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

zondag 26 mei 2013

LET OP! LENEN MUNT VALS!

Criminelen doen aan valsmunterij, banken doen aan het doen toenemen van contant geld. Voor mij is dat hetzelfde als een middenstander en een zwerver die een fles wodka bij de slijterij in de binnenzak steken zonder te betalen, en dat we dan zeggen; "Ja die zwerver heeft het echt nodig" Feit is dat ze allebei geen wodka nodig hebben om te overleven. Zo hebben criminelen geen vals geld nodig om te overleven, want die verzinnen wel weer wat anders. 

En banken? Die hebben geen cash nodig omdat ze veel meer geld verdienen met transacties. Transacties zijn namelijk nummertjes die niemand echt goed kan volgen. In de film zie je dan dat criminelen geld wegsluizen op een rekening, en het vervolgens een paar keer doorsluizen zodat het niet meer traceerbaar is. Dat kan dus in het echt ook, en ik verbaas me daar over. Banktransacties zouden toch de meest beveiligde handelingen ter wereld moeten zijn? En toch kan geld door het te verplaatsen uit het zicht verdwijnen?!? Dat dit nooit goed aangepakt is zou best wel eens goed uit kunnen komen voor de banken. 

Stel, je gaat een lening van 10.000 euro afsluiten om een auto te kopen. Dan moet je eerst je complete levensverhaal op tafel gooien, inclusief bloedgroep, brilsterkte en schoenmaat. Vervolgens heeft men dan bepaald dat jij in staat bent om het terug te betalen, en de lening wordt verschaft. De vraag die niemand stelt is; "Mag ik het geld even zien?" Niemand vraagt of de bankmedewerker even de kluis in gaat en een foto maakt van de biljetten om zich ervan te verwittigen dat die man die nu alles van je weet, ook echt dat geld heeft. De nulletjes die bij je saldo worden getikt zouden dus net zo goed niet kunnen bestaan. Eigenlijk moet je daar maar van uit gaan, je hebt het immers niet gezien. 


Maar nu komt het mooiste; je krijgt de 10.000 euro op je rekening, de bank is het nog niet kwijt, sterker nog; we hebben net vast gesteld dat ze het niet hebben. Je gaat naar de autodealer op de hoek, en je rekent het geld af. Dat doe je vast niet in cash, want met zo veel geld ga je niet over straat. Je maakt het over of je doet een PIN betaling. Nou zit die dealer toevallig bij dezelfde bank, en bij het over maken is die bank dus 1 keer het knipperen van een scherm die 10.000 euro die niet bestaat kwijt. Het blijft dus gewoon bij jouw bank, maar je gaat er wel rente over betalen! Je betaalt rente over 10.000 euro die ze NIET kwijt zijn, en om te beginnen NIET bestond! 


Je krijgt je salaris, dat komt op de rekening bij de bank waar je de lening hebt. Vervolgens betaal je een stuk terug van je lening. Je geeft ze geld dat ze al hebben terug en daarvan trekken ze een deel af wat "niks" waard is. Kan mij iemand vertellen of er een briljanter systeem is om mensen te belazeren? Als je zo door het leven kunt gaan heb je vooral geen cash nodig. Nee, laat mij maar cijfertjes typen, daar verdien ik veel meer mee!

PIN ME ER NIET OP VAST

Zo langzamerhand zijn we op een punt gekomen waar alle schandalige acties die uitgevoerd worden door bedrijven en instanties die met groot geld handelen, niet meer onopgemerkt door het volk doorgang vinden. Zo zijn er al heel veel afspraken gemaakt waarin het mogelijk werd gemaakt om jouw gedragsgegevens als consument te verkopen. Ik heb niet de illusie dat overheidsinstellingen hier niet aan mee doen. Dat betekent dat heel veel bedrijven die geld kunnen verdienen aan jou, door op jou gerichte reclame te maken. Manipulatie met voorkennis zou je kunnen zeggen. Maar nu de banken PIN gegevens willen verkopen staan we ineens allemaal op het achterste been. 


Buiten het feit dat ik me af vraag of dit niet al lang gebeurt, en dat ze nu een weg zoeken om het op papier te krijgen dat het ook mag, vraag ik me toch af waarom hier zo heftig op wordt gereageerd. In welke wereld leef je als je denkt dat door het toelaten van het verkopen van jouw gedragsgegevens door je bank zo een fundamentele stap in de verkeerde richting is? Het is een logisch gevolg van de crisis. Op dit moment manipuleren de banken al een goede 6 jaar de markt zo dat iedereen alles wat hij heeft moet inleveren. Dat is een onderdeel van een groter plan, zodat de banken straks weer een klimaat kunnen maken van economische groei, zodat ze over 10 jaar weer kippen hebben om van te plukken. De acties die nu zijn ondernomen om de huiseigenaren veilig te stellen van faillissement, zorgen er voor dat de banken veel te weinig hypotheken kunnen afsluiten. Om dan de overdreven levensstijl te kunnen onderhouden over de ruggen van de toch al aan de geeuwhonger liggende consument, moeten ze dit soort acties verzinnen.

Zo verkopen de banken gegevens van een consument, die verliest daar verder niets aan, hij kan ook niet verder verliezen want dat geld is er simpelweg niet. Bedrijven betalen er dan voor om vervolgens een consument zonder geld te gaan beïnvloeden om producten te kopen. Op die manier halen de banken ook de laatste geldreserves bij bedrijven weg, en als iedereen dan naar de klote is, kunnen ze da markt weer laten groeien.

In iedere geval neemt de doorzichtigheid hiervan toe, en dat is een goede zaak waar ik graag aan mee werk. Hebben financiële instellingen bijvoorbeeld wel eens gedacht aan hoe veel mensen ze zouden mee krijgen als ze een deel van de naaierij winst zouden uitkeren aan de genaaiden? Hoe veel goedkoper zou dat zijn dan geld uitgeven aan het verbergen er van? Uiteindelijk hebben de banken een wereld ontworpen waarin alles om geld gaat. Zouden ze dan echt verwachten dat de consument nooit om zijn deel komt vragen? Ook de loopjongens van de maffia willen een keer promotie maken....

dinsdag 14 mei 2013

KULTUURSJOK

De wereld is zo klein, en toch hoef je niet ver te reizen om je te voelen als een buitenaards wezen. Afgelopen weekend had ik verlengde hemelvaart, dus ik dacht eens even mijn nieuwe omgeving te verkennen. Zaterdag was ik in de omgeving Lanaken / Maasmechelen om me te laten verbazen over 2 dingen:

1; De brandstofprijzen in Vlaanderen zijn schrikbarend lager dan in Nederland. Ik rijd voornamelijk op LPG en die is een 33 cent goedkoper dan de eerste pomp die je in Nederland tegen komt. Als dan de prijs in Vlaanderen 42 cent is en de afstand tot die eerste pomp in NL 8 kilometer, weet je dat het verschil zit in 1 ding: accijns. Consumentje pesten noemen we dat.

2: Ik kwam een grijze fabriekshal tegen waarvan mijn vriendin zei dat het een supermarkt was. Enigzins verbaasd parkeerde ik naast die vierkante doos en bij het binnen treden leek het een soort Makro / Lidl combinatie. Er was geen lidmaatschap vereist, maar als je eenmaal binnen bent, kun je niet meer terug, want dan gaat het alarm af. Dit alles was vreemd maar het meest opvallende was wel het afrekenen. Mijn pinpas deed het niet. Dat kwam omdat het een Nederlandse pas was. De oplossing was de middelste kassa waar 2 identieke pin automaten naast elkaar, 1 met een B er op en 1 gemarkeerd NL.

Ik ben er nog steeds niet uit of ik nou een voorkeursbehandeling heb gekregen met mijn "eigen" automaat, of dat ik als een verworpen slaaf achterin de bus moet gaan zitten, in het gedeelte waar ze de stoelen niet schoon maken...



CULTURESHOQUE

De wereld is zo klein, en toch hoef je niet ver te reizen om je te voelen als een buitenaards wezen. Afgelopen weekend had ik verlengde hemelvaart, dus ik dacht eens even mijn nieuwe omgeving te verkennen. Vaart zat er in, maar het was niet bepaald naar de hemel. Vrijdag begon ik eens met Luik, de Vlaamse benaming van Liège als verzet tegen de Walloniers. Luik ligt een 44 km van mijn huis en ergens op 3 kwart van die afstand passeer je een bordje wat er net zo goed niet had kunnen staan, want de kleurloze omgeving vertelt je wel dat je in België bent.

De nabijheid van de Nederlandsche grensch heeft geen enkele invloed op alles wat met informatie heeft te maken, want de borden om je heen schreeuwen; “Hier wordt Frans gesproken!” Op een enkel toeristisch plekje kom je 2 talige bordjes tegen, maar het moge duidelijk zijn dat men zich hevig verzet tegen Nederlands. Opvallend veel Nederlands wordt er op straat gesproken, maar gezien deze dagen zullen dat toeristen zijn of verdwaalde Nederlanders en/of Vlamingen. Verder is er geen enkele indicatie dat er iemand moeite voor jou zal gaan doen als het gaat om het spreken of verstaan van Nederlands. Het vooroordeel wat we hebben is dus waar.

Het wordt pas echt interessant als je in een situatie komt waarin je klant bent en dus eigenlijk koning zou moeten zijn. De 2 keer dat ik klant was is me heel duidelijk geworden dat er grofweg 2 soorten Walloniers zijn en wel zij die wel degelijk Nederlands verstaan en wellicht ook kunnnen spreken, en zij die echt op 20km afstand blijven van de Nederlandse grens en in hun bevestigd vooroordeel geheel Frans opgroeien. De eerste categorie was een terras. In het Frans spreek je de ober aan als “garçon” wat eigenlijk gewoon “jongetje” betekent. Uit principe doe ik dat niet, maar zo voelde hij zich wel. Meteen had hij door dat we Nederlands waren waardoor hij gevangen zat tussen zijn chauvinisme en de gedienstigheid die je van een ober mag verwachten. Dat resulteert in zo min mogelijk communicatie via praten, maar door mijn pogingen om Frans te spreken kwam hij enigszins tot rust.

De 2e categorie kwam ik tegen in de winkel Keymusic, waarvan heel toevallig het Haagse Rock Palace hoofdkantoor is. De teksten op de prijskaartjes waren zelfs in het Nederlands. Helaas resulteerde dat niet in het vloeiend Nederlands spreken van de medewerker die overduidelijk nog niet zo lang in deze winkel werkzaam was. Hij verontschuldigde zich voor zijn uitsluitend Franse uitdrukkingsmogelijkheden, met als gevolg dat ik een poging Frans deed en hij een poging Engels. Zo kom je er prima uit en eigenlijk is dat een betere ervaring dan hij die wel Nederlands spreekt, maar het door zijn chauvinistische voortanden moet bikken.