HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

zondag 26 mei 2013

LET OP! LENEN MUNT VALS!

Criminelen doen aan valsmunterij, banken doen aan het doen toenemen van contant geld. Voor mij is dat hetzelfde als een middenstander en een zwerver die een fles wodka bij de slijterij in de binnenzak steken zonder te betalen, en dat we dan zeggen; "Ja die zwerver heeft het echt nodig" Feit is dat ze allebei geen wodka nodig hebben om te overleven. Zo hebben criminelen geen vals geld nodig om te overleven, want die verzinnen wel weer wat anders. 

En banken? Die hebben geen cash nodig omdat ze veel meer geld verdienen met transacties. Transacties zijn namelijk nummertjes die niemand echt goed kan volgen. In de film zie je dan dat criminelen geld wegsluizen op een rekening, en het vervolgens een paar keer doorsluizen zodat het niet meer traceerbaar is. Dat kan dus in het echt ook, en ik verbaas me daar over. Banktransacties zouden toch de meest beveiligde handelingen ter wereld moeten zijn? En toch kan geld door het te verplaatsen uit het zicht verdwijnen?!? Dat dit nooit goed aangepakt is zou best wel eens goed uit kunnen komen voor de banken. 

Stel, je gaat een lening van 10.000 euro afsluiten om een auto te kopen. Dan moet je eerst je complete levensverhaal op tafel gooien, inclusief bloedgroep, brilsterkte en schoenmaat. Vervolgens heeft men dan bepaald dat jij in staat bent om het terug te betalen, en de lening wordt verschaft. De vraag die niemand stelt is; "Mag ik het geld even zien?" Niemand vraagt of de bankmedewerker even de kluis in gaat en een foto maakt van de biljetten om zich ervan te verwittigen dat die man die nu alles van je weet, ook echt dat geld heeft. De nulletjes die bij je saldo worden getikt zouden dus net zo goed niet kunnen bestaan. Eigenlijk moet je daar maar van uit gaan, je hebt het immers niet gezien. 


Maar nu komt het mooiste; je krijgt de 10.000 euro op je rekening, de bank is het nog niet kwijt, sterker nog; we hebben net vast gesteld dat ze het niet hebben. Je gaat naar de autodealer op de hoek, en je rekent het geld af. Dat doe je vast niet in cash, want met zo veel geld ga je niet over straat. Je maakt het over of je doet een PIN betaling. Nou zit die dealer toevallig bij dezelfde bank, en bij het over maken is die bank dus 1 keer het knipperen van een scherm die 10.000 euro die niet bestaat kwijt. Het blijft dus gewoon bij jouw bank, maar je gaat er wel rente over betalen! Je betaalt rente over 10.000 euro die ze NIET kwijt zijn, en om te beginnen NIET bestond! 


Je krijgt je salaris, dat komt op de rekening bij de bank waar je de lening hebt. Vervolgens betaal je een stuk terug van je lening. Je geeft ze geld dat ze al hebben terug en daarvan trekken ze een deel af wat "niks" waard is. Kan mij iemand vertellen of er een briljanter systeem is om mensen te belazeren? Als je zo door het leven kunt gaan heb je vooral geen cash nodig. Nee, laat mij maar cijfertjes typen, daar verdien ik veel meer mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten