HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

maandag 19 december 2011

(GE)DACHT(E) IK ZO...

Rond deze tijd hebben we te maken met een begrip wat in Nederland helemaal niet leeft maar waar men allemaal het bestaan af weet; de kerstgedachte. Belangrijker vinden we welk bij blokker gekocht vetapparaat we dit jaar uit de kast gaan trekken, wie er aan tafel schuift en welke dagen Albert Heijn open is. De kerstgedachte is niet echt een begrip maar we weten allemaal dat het bovenstaande er geen donder mee te maken heeft. 

Een leuk experiment is je naaste omgeving te vragen om snel en kort een definitie te geven van de "kerstgedachte" De meest uiteenlopende reacties kun je verwachten, maar gek genoeg schijnt bij het gros van de Nederlanders de "Waar de fuk heb je het over lul?!" instelling door het antwoord heen. Soms zelfs zo dat ze de aangehaalde zin letterlijk uitspreken. 

Dat laat geen enkel raamwerk achter naar de vraag die ik echt wil stellen; "Waar komt de kerstgedachte vandaan?" Voor mij is dat de werkelijke vraag, om het simpele feit dat ik vind dat "kerstgedachte"  niet het juiste woord is. Wat er namelijk achter zit is een veel sterker woord wat vaak anders ingezet wordt; "Kerstgevoel" Kerstgedachte suggereert dat het uit je hoofd komt, terwijl de kerstgedachte uit je hart moet komen en is het dus eigenlijk het kerstgevoel. 

"Voelen" dat kunnen wij Nederlanders niet zo goed. Probeer het eens...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten