HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

donderdag 27 september 2012

WAAR IS DE CENT GEBLEVEN?

De cent, een heel klein muntje die zich tegenwoordig het meest manifesteert als een getal achter de komma in plaats van een rond stukje edelmetaal. Naast deze fysieke en virtuele vorm is er nog een andere vorm waarin de cent bestaat; de gevoelsmatige cent.


De gevoelsmatige cent is een ouderwets concept die vroeger te vinden was bij de bakker om de hoek. Waar deze volslanke ambachtsman ‘s-nachts in de bakkerij stond en in de ochtend in de winkel. Als je dan een brood kocht kreeg je de zuurverdiende cent wisselgeld terug in je handen. Deze man begreep dat je die cent terug wilde, immers had hij met als zijn klanten een prijs afgesproken voor een brood.

Dat moest plaats maken voor de cent tactiek die er op geënt is om zo veel mogelijk afrondingsverschillen te maken die voor de klant ongunstig uit vallen, zodat de grote winkels waar we nu ons brood kopen met deze afrondingsverschillen duizenden euro’s per week extra binnen kunnen trekken. Er wordt overal volop onderzoek gepleegd naar hoe de burger geld uit de zak getrapt kan worden op wat voor manier dan ook. Geld “verdienen” gaat niet meer om handel drijven, maar om wie zijn spelletjes het smerigst uit kan voeren.

Waar is de gevoelsmatige cent gebleven dan, geeft niemand er meer om? Met stijgende kosten, bevroren salarissen en het minder waard worden van de bezittingen van de mens zijn de overheden wereldwijd hard op weg naar het punt dat mensen deze cent weer om gaan draaien. De burger krijgt steeds meer door dat het gebruiken van giraal geld wat “beloond” wordt met geen afrondingsverschillen, niet loont. De ouderwetse cent in je hand, die je hebt verdiend, waar niemand aan komt omdat ze er geen fuck voor hebben gedaan, die je uitgeeft aan de buurman omdat hij wel wat voor je doet.

Want de gevoelsmatige cent is geen zwart geld. Hierbij wordt zwart geld van de burger omgedoopt tot groen geld. Geld wat van hand tot hand gaat, waarvoor niet 70 formulieren hoeven worden ingevuld. Waar geen 300 man in een kantoor hoeven te zitten met een blazende airco om te kunnen controleren wat jij met je geld doet en of ze daar toevallig bij wet wat van kunnen jatten. Waar geen servers voor hoeven te draaien om ze virtueel van 1 plek naar een andere te verplaatsen.

Laat ze maar controleren wat ze kunnen controleren, maar van mijn groene geld blijven ze af. En als ik de kans krijg om mijn geld groen te maken, pak ik die kans. Kom dan maar voor mijn huis staan in je dure auto met je verrekijker om te zien of ik groen geld heb. Arresteer me maar en ik zal geen spijt betuigen. Want als iedereen groen geld maakt, wordt jouw witte geld minder waard en wie lacht er dan? De conversie naar de euro heeft een grote halt kunnen roepen aan het groene geld in Hollandsche Floreijnen, maar de groene euro’s zullen veel sterker zijn.

Waar is de cent gebleven? In jouw handen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten