HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

maandag 29 oktober 2012

ANTWOORDEN OM DE VRAAG

Wetenschap is gebaseerd op vragen. Vaak wordt deductie gebruikt, waar men elke keer vraagt of iets van toepassing is, dat test en er vervolgens een nee uit komt, totdat het ja is. Op dit moment lopen veel wetenschappelijke onderzoeken vast door het feit dat het ja niet komt, en men geen vragen meer heeft. Dat betekent niet dat de vragen er niet meer zijn, maar simpelweg dat de vragen niet binnen ons bewustzijnsvermogen vallen. Veilig om te zeggen is dat het antwoord daar dan ook niet te vinden is. Of wel?

Je zou kunnen stellen dat als je iets onderzoekt dat je vragen stelt, en door middel van proeven antwoorden krijgt. Maar als je op een vraag een antwoord krijgt wat je niet had verwacht, maar wel binnen je begrijpend vermogen ligt, dan zou je de vraag opnieuw of anders kunnen stellen om hem te sluiten op het antwoord. Beide zijn dus een variabele.

Als je vragen op zijn, kun je alleen nog maar in de antwoorden gaan zoeken. Als die op zijn ligt het onderzochte niet binnen je vermogen om te verwerken. Voor een wetenschapper is dat heel erg, want dan loopt zijn onderzoek vast. Wat je misschien over houdt is een hypothese, die niet getest kan worden. Het zou waar kunnen zijn, maar je kunt het niet aantonen.

Uiteindelijk gaat het er niet om of je het antwoord of de vraag eerst krijgt. Het gaat er om hoe ver je uit je comfort zone durft te stappen door te accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn omdat jij ze zo maakt. Je waarneming van alles om je heen is een creatie van de jou aangeleerde en zelf ontwikkelde concepten. Soms kan je met iemand praten om een “verhelderende blik” te krijgen. Dat komt alleen maar omdat die persoon zijn wereld schept met andere concepten dan jij.

Als je bereid bent om alle concepten die je hebt los te laten, en open houdt voor discussie, dan kun je de vragen vinden bij de antwoorden die je niet kunt plaatsen, en andersom. Jouw concept van volgorde in het laatste deel de voorgaande zin was vast andersom geweest. Daarom las het zo moeilijk. Durf dingen om te draaien, durf zaken waar je heilig in gelooft aan de kant te schuiven, al is het maar voor even. Misschien vind je dan wat je zoekt. De vragen die daar weer uit voort komen kun je rustig laten varen, dan heb je een veel grotere kans op antwoord…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten