HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

zondag 20 maart 2011

DRUK HET UIT

In het Nederlands zijn er uitdrukkingen die als je ze uit spreekt heel natuurlijk klinken echter, de volgorde klopt niet. (maar zo ken ik ook mensen die jarenlang vorgolde hebben gezegd...) Zelfs de echte taalpurist heeft er moeite mee om iemand te verbeteren als de uitdrukking wordt uitgesproken, omdat het al zo enorm is ingeburgerd, dat het bijna een fout lijkt om het aan te halen.

Passen en meten is er zo een. De juiste vorgolde (bent u nog wakker?)  zou u vragen om eerst te meten, alvorens te passen. Echter, de praktijk leert dat na het eerste meten en passen, opnieuw meten nodig is, en dat het wellicht nog een paar keer gevolgd wordt door passen en meten. Van absolute waarheid is hier dus geen sprake.

Even aan en uit zetten is een mooie. Je zet het apparaat namelijk eerst uit, en dan weer aan, niet andersom. Ja dit is een duidelijke, maar makkelijk op te vangen door het veel gebruikte Engelse "reboot" ook wel bekend als "herstarten" 

Heb je een mooie? Stuur hem in naar hersenspincels@gmail.com en ik zal er een gedicht over schrijven. Bevalt hij me goed, dan komt hij in mijn volgende gedichtenbundel onder vermelding van jouw naam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten