HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

donderdag 1 augustus 2013

POLITIEKE WIJN

Bij je lokale supermarkt kun je voor 3 euro een fles wijn scoren die prima smaakt. Maar soms wil je eens gek doen en koop je een fles van 6 euro. Bij een speciale gelegenheid wil je wel eens 9 euro uitgeven, maar dat doe je wel gek en is het wijntje vaak niet eens voor jezelf. Die van 9 euro is lekker, maar je begint al te twijfelen of het die 6 euro nou echt waard is, die van 3 euro is immers gewoon lekker. In een experimentele vlaag pak je de eerstvolgende  speciale gelegenheid beet om eens een wijn te kopen van 30 (!) euro. Bij de eerste paar slokken wordt al duidelijk dat hij erg lijkt op die van 9 euro, en je besluit dat meer dan 9 euro het je niet waard is. Smaak is ook een rekbaar begrip, maar je conclusie moet toch wel zijn dat je die 30 niet in verhouding vind met wat je er “meer” voor krijgt.

Je bent verpleegster en vandaag heb je door een tekort aan staf 8 uur lang alleen maar injecties gegeven. Dat komt vaker voor net zoals je soms een hele dag bezig bent met mensen wassen. De injecties moeten met precisie gegeven worden, foutjes kunnen tot infecties leiden of andere vervelende zaken. Je werkt 40 uur per week, en zonder je weekenddiensten houd je daar netto € 1.400,- aan over. Je partner heeft een kantoorbaan. Hij zit in een gebouw met airco, een comfortabele stoel en een ergonomisch ingericht bureau. Hij doet werkvoorbereiding voor een bouwbedrijf en als hij fouten maakt in zijn werk kost dat het bedrijf geld. Hij werkt 38 uur en houdt daar netto € 2.000,- aan over.

Je buurman is euro parlementariĆ«r. Hij is vaak onderweg in luxe auto’s naar mooie locaties in Frankrijk en BelgiĆ«. Als hij reist krijgt hij daar € 800,- voor. Als hij om 17:55 inklokt in Brussel en daarna naar zijn hotel gaat om een door zijn baas betaald etentje te nuttigen krijgt hij nog een dagvergoeding van € 300,- Naast zijn standaard maandelijkse onkostenvergoeding van €  1.400,- houdt hij aan zijn 70 tot 80 uur “werk” netto € 6.700,- over.  Lijkt me heel duidelijk een onnodig dure wijn, die men niet wil kopen, laat staan dat we hem produceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten