HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

dinsdag 27 augustus 2013

STIMULEREN

De Nederlandse schatkist loopt 400 miljoen euro per jaar mis aan Nederlanders die hun accijnsgoederen buiten de landsgrenzen kopen. Eigenlijk een heel bijzonder nieuwsbericht, want als je enige vorm van intelligentie zou vertonen, breng je zoiets niet in de media, met het risico dat mensen die niet in de grensgebieden wonen op geweldige ideeën komen. Uiteindelijk zal het volk er maar 1 gedachte aan over houden; “Hoe veel wordt er dan verdiend aan accijnzen die hoger zijn dan in de rest van Europa, via de mensen die wel hun product in Nederland kopen?”

Brandstof. Gemiddelde brandstofprijzen zijn zo maar € 0,20 per liter lager in België dan in Nederland. Met als gevolg dat als je al Belg woonachtig in een grensstreek met Nederland een plakje augurk bent in de vette hamburger van Nederlandse kentekens. De tankstations staan uiteraard zo geplaatst dat als je vanuit België komt, nog 1 keer normaal kunt tanken voordat je in het consumenten antiparadijs Nederland verdrinkt in de torenhoge prijzen. Het gevolg daarvan is dat al die gele kentekens bij het eerste stoplicht aan de eerste weg na de eerste afslag in de rij staan om weer om te keren en zo bij het walhalla van normaal rijden terecht komen.

Tabak. Zoals een goed tankstation betaamd hebben ze ook rookwaren, die 30% goedkoper zijn dan in Nederland. Je kunt je voorstellen dat als je nu opnieuw een kamer van koophandel inschrijving zou moeten doen, het doel van de organisatie het best als volgt omschreven kan worden: “Rookstation met de mogelijkheid tot het aanschaffen van brandstof” Zijver een accijns kwestie, gezien het feit dat alle merken (op Javaanse Jongens na) verkrijgbaar is.

Drank. Met name als je fan bent van de Belgische bieren kun je hier leuk shoppen. Ook wijnen en sterke dranken kunnen hier flink goedkoper zijn. Dranken van buiten de EU zijn afhankelijk van de invoerrechten in de EU en hangt het maar net af van welke partij je voor de neus hebt.

Voor de rest ga je naar Duitsland. Want als je Leerdammer kaas koopt in Duitsland voor € 1,99, terwijl hetzelfde product in het oorsprongsland Nederland voor minimaal € 2,29 te koop ligt, dan laat je de fopneus wel op eigen bodem liggen. Zo zijn er reeksen van voorbeelden waardoor je kunt besparen in Duitsland op je dagelijkse boodschappen.

De reden dat dit probleem voor de Nederlandse staat blijft bestaan is heel simpel; we kunnen Duitsland en België niet verplichten de prijzen te verhogen, en op basis van het vrije handelsverkeer wat er heerst tussen de lidstaten van de EU, kunnen we de Nederlander niet verbieden zijn heil ergens anders te halen.

Nederland moet iets gaan doen waar ze niet zo goed in is; het volk stimuleren. Nederland heeft zich namelijk een andere strategie aangeleerd; het bestraffen van hetgeen we niet willen. Dat heeft namelijk 2 voordelen; mensen stoppen met het ongewenste gedrag, en als ze dat niet doen betalen ze daar een boete voor. Zo kun je dus altijd inkomsten werven. Stimuleren is een heel andere benadering, daar is het belangrijk iets voor de mens te doen in plaats van tegen.

Ik wens iedereen die daar op hoog bestuursniveau over moet beslissen heel veel succes mee, en ik wil er graag een belangrijke opdracht aan toevoegen. Gezien het feit dat jullie nu het gevestigde gedachtegoed moeten omzetten naar een positieve benadering van het volk, zouden wij als burgers graag zien dat jullie dat even vasthouden. Ik weet dat het moeilijk is, maar het is het proberen waard, en omdat jullie nu 1 keer moeten, zou het leuk zijn als jullie in het verlengde daarvan er ook 1 keer voor kiezen.

Stel dat jullie het nou voor elkaar krijgen om die 400 miljoen euro accijns die jullie mislopen per jaar “terug” krijgen door de Nederlander te stimuleren om de accijnsgoederen in Nederland te kopen, dan houdt dat waarschijnlijk een zodanige lastenverlaging in, dat er maar 50 miljoen van over blijft. Misschien levert het zelfs wel een verlies op. Geheel tegen de normale gang van zaken in, vraag ik jullie dat verlies niet ergens anders in te verwerken, om toch dat geld binnen te krijgen. Wees een keer blij en dankbaar dat de Nederlander nog te stimuleren is om te investeren in hun vaderland.

Misschien is het ook een keer aan te raden om alle belastingen die een Nederlander betaalt op een rij te zetten, en uit te leggen waarom we daarvoor betalen en waarom dat een gerechtigd bedrag is. Wellicht komen jullie er dan zelf achter dat sommige dingen niet heel eerlijk en/of handig zijn. Immers, in Duitsland en België redden ze het wel met een lagere belastingdruk op de consument, misschien valt daar wat van te leren?

Heel mijn hart gaat naar jullie uit om jullie te ondersteunen in deze moeilijke tijd, waarin de vastgegroeide demonen van bestraffen plaats moeten maken voor stimulans. Want alleen met stimulans krijgt de Nederlander weer frisse zin, en dat is echt nodig voor opbouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten