HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

maandag 7 februari 2011

WIJDE WERELD

Vraag een gemiddelde Amerikaan wat hij weet van Nederland en je wordt al snel bestookt met keurslijven; molens, klompen, hoeren en weed. (hoe ze de combinatie maken is me nog steeds onduidelijk) We lachen dan, maar hoe is ons wereldbeeld?

Toegegeven, wij Nederlanders weten meer van het buitenland dan de gemiddelde wereldburger, maar dan komt ook omdat wij ten opzichte van veel landen relatief veel buitenland hebben. Toch merk je dat veel Nederlanders in de veronderstelling zijn dat hun klassieke beelden van buitenlanders in hun eigen omgeving klopt.

We praten over Zuid-Afrika alsof ze daar allemaal onder een golfplaat met zielige ogen een droge dikke lippen de hand op zitten te houden. Terwijl als je blind in Johannesburg of Durban gedropt zou worden, je het meteen gelooft als iemand bij het af doen van je blinddoek zegt; “welkom in New York!” Natuurlijk ga je die “golfplaten buurtjes” ook tegen komen, maar het zeker niet overal zo. Je kunt er van alles kopen, en ga er maar van uit dat die LCD televisie net zo duur is als hier.

We praten over Turkije alsof ze daar allemaal gewikkeld in beddengoed thee zitten te drinken rondom een gepunnikt prentje van Allah. Terwijl Istanbul de stad is waar de meeste nationaliteiten en religies ter wereld voor komen. Ga met je Burka de straat op en je wordt uitgejouwd. Nederlanders die er in overvloed naar toe gaan en met hele dorpen hetzelfde doen als Turken hier; clustervorming. Bouw je eigen Nederlandsche dorp.

Hoe wereldvreemd of wereldwijs ben jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten