HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

woensdag 30 mei 2012

LIJDERSCHAP

Veel vaker dan je denkt is een gedegen opleiding of werkervaring meer een beperkende factor in een te bekleden functie, dan dat het meerwaarde oplevert. Vooral als het gaat om sociale functies waarbij er machtsverhoudingen een rol spelen, of je advies moet geven over het verdere verloop van iemands leven.

Het werkt allemaal onder het dictatorschap principe; hoe langer je ergens zit, hoe hoger je rang is. Hoe hoger je rang, hoe meer privileges je verwerft. Hoe meer privileges je hebt hoe minder je wordt gecontroleerd of tegen gehouden wordt in het ontwikkelen van het toenemende waanidee; “Ik kom overal wel mee weg”

Zo heb ik meer vertrouwen in een commissaris van politie die pas 2 jaar in dienst is, dan een 20 jaar ervaring genietende ouwe rot, al is het alleen maar om de verse ideeën levend te houden. Uiteraard zal zijn gebrek aan ervaring ook vervelende parten spelen, maar ik denk dat wat er met de ouwe rot in de kleine kamertjes gebeurt uiteindelijk van zwaardere overtreding tegen menselijk gedrag zal zijn.

Zo heb ik meer vertrouwen in een eerstejaars maatschappelijk werker die wellicht nog op zoek is naar wat er echt aan de hand is, dan iemand die genoeg ervaring heeft om te zeggen; “Typisch gevalletje hoofdstuk 10, bladzijde 204”

Luister ook eens naar die onervaren gasten die misschien een lumineus idee hebben, in plaats van de gevestigde orde, die misschien niet meer weet wat belangrijk is. Ik zeg niet dat het altijd zo is, maar vast roesten is je grootste vijand…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten