HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

donderdag 25 augustus 2011

VAST

Voorzieningen in Nederland zijn er op ingericht dat hetgeen waar je ze voor gaat gebruiken leuk blijft. Een mooie CDA veronderstelling dat je probeert je leven lang zo veel mogelijk alle dynamiek om zeep te helpen door wat je werkelijk wilt zeggen in te slikken en je echte gevoelens zo ver mogelijk weg te stoppen. Voor het gemak wordt iets vergeten; mensen willen meer uit het leven halen en alles wat dat in de weg staat moet wijken. Als je wat wilt bereiken zit je ergens aan vast wat uiteraard weer geregeld wordt door iemand met een uurtarief van drie cijfers.

Het huwelijk is een prachtig voorbeeld van zo een voorziening. “Ik beloof bij je te blijven ook al zijn we geheel uit elkaar gegroeid en jouw aanwezigheid niks anders doet dan mij irriteren!” Fantastisch dat je plechtig voor de wet dingen zweert die je niet kunt garanderen, en dat er een prachtige voorziening is om het te ontbinden; een zenuwslopende bodemloze geldput. Ik zou bijna zeggen dat er geen slechter idee is dan het huwelijk als er niet zo veel andere mooie voor beelden waren.

Een koophuis. Hier komen verzekeraars en banken bij kijken, en dan weet je zeker dat het fout zit. Een hypotheek, daar zit je aan vast, maar dan heb je ook wel weer de mogelijkheid om je woning te gebruiken als investering. Probleem is dat er altijd wel weer een of andere crisis woekert waardoor het allemaal tegen valt, of wellicht zijn er kleine lettertjes die je (uiteraard) niet gelezen hebt. Dan kun je niet goed verkopen dus zit je er aan vast, ook als je toch wel wil om wat voor reden dan ook. Maar het geeft ook zekerheid; zekerheid dat je vast zit.

Een vaste aanstelling op je werk. Je bouwt wat op en hebt een aardig salaris maar toch heb je het niet meer naar je zin. Je hypotheek is gebaseerd op je salaris en met een goede reden. Je zou wel weg willen maar door dezelfde klotecrisis krijg je lang niet wat je nu verdient. Je weet dat wat je inlevert duurt heel lang om weer terug te krijgen, dus accepteer je maar dat je vast zit.

Verzekeringen. Je wordt er van verzekerd dat ze er alles aan zullen doen om NIET uit te keren als het zo ver is dat je aanspraak wilt maken op je verzekeringen. Al gauw kom je tot de conclusie dat je vast zit aan het maandelijks betalen van een bedrag om je bij te staan aan een bedrijf wat niet van plan is je bij te staan. Je wilt niet meer, maar je hebt getekend dus zit je vast. Als je terug denkt aan je medische kosten van de afgelopen 5 jaar en wat je aan verzekering hebt betaald ben je snel klaar met rekenen. Echter, de verzekering is verplicht dus je zit er aan vast.

Mensen gaan voor zekerheid, maar er is maar 1 ding waar je zeker van bent; dat weet je nooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten