HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

maandag 15 augustus 2011

WAT(ER) BEN JIJ LELIJK

Ik heb me er internationaal nooit heel erg in verdiept, maar als het gaat om water management is Nederland in mijn gevoel een van de landen die daar het meest mee te maken heeft en ook het meest ontwikkeld is in de technieken om dat management te handhaven. Dijken, sluizen, polders kanalen en tunnels zijn meesterwerken die ons land leefbaar houden voor de kieuwlozen. Als het op Discovery Channel over waterwerken gaat, zie je Nederland altijd terug, waar iemand met een hoekig accent vol trots vertelt over alle vernuftigheden die we de afgelopen jaren hebben aangebracht.

Vernuftigheden die zorgen dat de Nederlander het hoofd boven water kan houden maar ze doen meer; Nederland lelijker maken. Als je op de kaart kijkt en met een dikke stift lijnen trekt van Den Haag naar Dordrecht, door naar Antwerpen dan naar Vlissingen en terug naar Den Haag dan markeer je een raar en toch al lelijk stuk Nederland met allerlei watervlekken die dan in realiteit nog eens met allerlei onogende bouwwerken aan elkaar zijn geplakt. Dan heb je tussen Noord Holland en Friesland nog zo een rare lange snelweg met aan beide kanten weer van die sloten water en ergens net niet halverwege een parkeerplaats met een restaurantje, minimuseum en een uitkijktoren.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over die polders. Flevoland, die natte zompige grasplaat met twee steden die een modern poging doen, wat een lelijk stukje niks. Vervolgens de Noordoostpolder waar nog minder te beleven valt, het voelt een beetje als Australiƫ een behoorlijke tijd geleden waar ze ook alle mensen neer zetten die ze liever niet zagen. Maar vergeet niet het toppunt van water management genialiteit; Maasdijk, waar het dorp aan de zeezijde van de dijk ligt, dat verzin je toch niet?!

Leuker kunnen we het niet maken, mooier ook niet. (blijkbaar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten