HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

donderdag 7 juli 2011

HOLLAND CASINO OF IKEA?

In mijn browser valt een kopje op die leest; “Gokkers zijn impulsief” Het valt op omdat het zo voor de hand liggend is, of misschien wel lijkt? Door mijn laatste vraagteken besluit ik er op te klikken om te kijken of ik nog bijgespijkerd kan worden. “Gokkers zijn impulsief, ze willen alles hier en nu en schakelen over op een verkeerde logica waardoor ze tijdens het gokken dom zijn” Niks nieuw dus, maar er stond een voorbeeld in waarbij duidelijk werd dat gokkers buiten het gokken om vaak op dezelfde manier met het leven om gaan, en dat deed me herinneren aan een praktijk voorbeeld;

Ik sta bij Ikea in de rij bij het restaurant en na een paar mensen achter mij wordt het hekje gesloten waardoor er niemand meer aan kan sluiten. Ik kijk op, en 7 grote lcd monitors prijken de tekst; “Deze kant van het buffet is gesloten, wij helpen u graag aan de andere kant” Voor wie last heeft van zijn ogen en/of navigatie wordt deze tekst bijgestaan door pijlen die het op een paar meter afstand liggende rechter buffet aanwijzen. Terwijl we bij het eten aan komen is er nog 1 stel mannen die zichzelf over het hek heen tilt en aansluit. Aangekomen bij de kassa heb ik zicht op het hek gedeelte. De vitrines zijn inmiddels leeg gehaald en er staat nog een handjevol mensen bij het spoedig te sluiten buffet. Een vrouw ziet de volgelopen rij aan de rechter zijde, en de leegte aan de linker zijde. Een logische keuze maakt ze door naar het linker buffet te lopen, komt bij het hekje aan, kijkt omhoog naar de monitors en probeert toch nog of het hekje misschien niet handmatig geopend kan worden. Nog maar even rammelen dan. Achteruit lopend kijkt ze nog een keer aandachtig naar de monitors alsof het lezen van Nederlands en Engels haar heul moeilijk af gaat.

De moraal; “Ik wil nu eten, links staat een kortere rij dus daar wil ik in” Op dat moment hebben de meeste mensen al besloten dat het antwoord moet zijn; ”Dat kan” en zijn de hersenen niet in staat om een ander antwoord te verwerken. Een soort gok-domheid zo je wil. Ik zie dat eigenlijk dagelijks gebeuren in diverse situaties bij de meest uiteenlopende mensen. Het grappige is dat het internetartikel gokkersimpuls vooral aan mannen verbind terwijl in vele praktijk voorbeelden net zo veel vrouwen verwikkeld zijn. Mensen zijn vooral gericht op wat ze willen, en verwachten geen nee, accepteren het vaak zelfs niet. Vrouwen zijn daar niet verschillend in ten opzichte van mannen al kunnen ze er misschien anders er mee om gaan, of komen ze niet vaak in gelegenheden waar dat gedrag voor de dag komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten