HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD
HERSENSPINCELS 2: GEVALLEN ACHTERHOOFD

dinsdag 26 juli 2011

MAG HET EEN ONSJE GEKKER ZIJN?

Ik denk dat wij mensen die zichzelf in goede staat van verstandigheid achten het eens zijn over de Noorse triggerfinger Breivik; dat wordt hem niet meer. Ik bedoel dan; in de maatschappij die wij met zijn allen in stand proberen te houden kan deze man niet volgens onze regels functioneren, en dat gaat ook nooit een optie zijn. Maximaal 21 jaar gevangenis lijkt voor ons dan ook 300 jaar te kort. Maar voor dat je zegt; “opsluiten en nooit meer laten gaan” denk even na over wat gevangenisstraf met je doet. Daar wordt je niet socialer van in je hoofd, en als je in het geval van deze nutcase op dit niveau de nor in gaat zou je met een jaar of 10 wel eens zo onhandelbaar en geslepen kunnen worden dan je toch moet na gaan denken over het herinvoeren van de doodstraf.

Buiten dat is dit een uitstekende gelegenheid om eens naar jezelf te kijken. Hoe gek is die man eigenlijk en hoe klein acht je de kans dat je zelf in een gelijke situatie terecht komt? Stel je voor; Macedonië komt bij de EU. Je weet niks van Macedonië, nog minder van de voormalig Joegoslavische Republiek en je broer komt in aanraking met de verkeerde met als gevolg dat hij wordt vermoord. De politie wordt door lokale Macedonische groepen onderdrukt om er geen onderzoek naar te doen. Je durft de straat niet meer op en gaat je thuis met behulp van Google verdiepen in de VJR. Vervolgens wordt je geconfronteerd met alle ellende die daar heeft plaats gevonden en je vind allerlei pagina’s van je landgenoten die er geen doekjes om winden als het gaat om het “tuig” uit die regio; die mensen zijn slecht en die willen we hier niet.

Hoe ondenkbaar is het dat je in al je kwaadheid die informatie in je opneemt en een haat ontwikkelt tegen een bepaald volk? Hoe gek vind jij jezelf als je in die situatie terecht komt? Hoe veel gekken denk je dat er zijn die maar wat graag jouw gekte nog een stukje meer aanwakkeren? Hoe overtuigd ben je van het “feit” dat jou NOOIT iets zou overkomen wat in de verste verten lijkt op wat er in Noorwegen heeft afgespeeld? Mensen zijn beïnvloedbaar dus jij en ik ook. In de juiste situaties met de juiste emoties kan dat uit de hand lopen. Mensen houden niet van verandering maar als ze veranderen doen ze dat vaak extreem. Ook al acht ik de kans zeer klein dat ik de grens naar moordenaar zal overschrijden, afschrijven zal ik nooit doen, want dan pakt het me misschien onverwachts…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten